0 грн
Зробити замовленняЯкі дрова кращі

Які дрова краще? Поради від пічників та шашличників
Як правильно відповісти на запитання «які дрова краще»?
«Дивлячись для чого».
Для опалення — щоб довше горіли і менше коптили, для мангалу — щоб довше тліли і пахли, для парилки — щоб потім дихало легше.
Ми не можемо сказати, які дрова найкращі для вас, але підготували поради для різних ситуацій.
Які дрова краще для котла?
Щоб температура в камері котла залишалася високою, дрова потрібні максимально гарячі. Цей параметр визначається теплотворною здатністю, тобто кількістю енергії, що міститься в одиниці ваги чи об'єму. Інший параметр, що впливає на комфортне користування котлом – зольність. Чим вищий відсоток золи, тим частіше доведеться чистити агрегат.
Якщо вибирати за цими двома параметрами, ось рейтинг:
- Граб: 2548 ккал/дм3, 1-2%. Найвища теплотворна здатність та прийнятна зольність. Зважаючи на високу щільність, це найкращий варіант для піролізних і промислових котлів, де потрібні великі обсяги палива.
- Дуб: 2429 ккал/дм3, 2-5%. Старі дерева з товстою корою можуть давати до 5% золи. Але це популярна порода з пристойною калорійністю.
- Ясен: 2194 ккал/дм3, 3-4%. Не найвища теплотворність, проте температура горіння може перевищувати 1000С.
- Акація: 2380 ккал/дм3, 1-3%. Оптимальна теплотворність та середня зольність. Достойне доповнення до жаркого дуба та грабу.
Якими дровами краще топити піч?
У разі печі вибір трохи ширший, адже в сільському будиночку не завжди потрібні супер-жаркі дрова. Які дрова найкращі для опалення будинку, вирішуйте самі за допомогою цих відомостей
- Граб, дуб — лідери з теплотворної здатності.
- Ясен, акація - низька природна вологість (30-35%). Їх можна палити навіть свіжопилені.
- Береза — середня теплотворність за доступною ціною. Свіжопил пахне березовим соком, а багата дьогтем кора допоможе з розпалом.
- Сосна — бюджетний варіант, який легко колеться та швидко розпалюється. Щоб продовжити час горіння, пічники закладають сосну навпіл із дубом.
Які дрова краще для каміна?
На вибір полін для каміна більше впливає смаківщина: комусь хочеться високий стовп полум'я, комусь — тьмяні язички та затишне потріскування. Найкращі дрова для каміна можна умовно розділити на дві групи:
- Клен, ясен, дуб — жаркі дрова з яскравим рівним полум'ям. Одна закладка горить до 3 годин. Деревина ясеня та клена світліша, ніж у дуба, що подобається багатьом власникам камінів.
- Вільха, береза — горять не так довго, як дуб чи ясен. Зате у вільхи червоне полум'я, і вона очищає стіни димаря від нагару, що зручно для нерегулярних користувачів каміна. А береза ідеально доповнює камінну естетику світлими полінами з білою корою.
Які дрова краще для лазні?
Банні дрова мають бути не тільки спекотними, а й корисними. Тут кожна порода має свої особливості. В ідеалі для лазні відібрати поліни середнього віку, щоб повністю розкрити властивості кожного виду дерева.
- Дуб — висока щільність, терпкий запах, довгий жар. Це хороша основа для банної печі.
- Вільха— середня щільність, приємний терпкий запах диму, зовсім немає кіптяви. Оздоровлює легені, прискорює лікування від застуди.
- Липа - невисока щільність, виразний медовий запах. Пари корисні для шкіри та дихальних шляхів. Рекомендується додавати липу до гарячої породи.
- Сосна - невисока щільність, сильний запах хвої. Ефірні олії відомі своїми властивостями, що дезінфікують. Сосною можна швидко підняти температуру на початку банного дня або використовувати її як ароматичну добавку.
Які дрова краще для шашлику?
На батьківщині шашлику, на Кавказі, смажать шашлик на виноградній лозі. Це дерево досить щільне, а його дим надає м'ясу ті ж фруктові нотки.
У наших широтах еталоном смаку вважаються плодові дерева: абрикос, вишня, груша. Вони забезпечують карамельний, медовий або фруктовий присмак м'яса.
Два попередні варіанти погані тим, що їх складно дістати, якщо у вас немає фруктового саду або виноградника. Тоді можна взяти нехай не плодові, але щільні та ароматні дрова.
- Дуб, граб— максимальна щільність та універсальність. Запах терпкий, лісовий. Підходить і для копчення. Спека вистачає на 2 години.
- Ясен, клен — висока щільність, запах солодкуватий, вугілля тліє 2 години.
- Береза — середня щільність, підходить для м'яса та птиці. Перед розпалюванням радимо знімати кору, щоб було менше сажі. Час тління – близько 1,5 години.
- Вільха— невисока плотність, запах диму пряний з гіркуватістю, на продуктах виходить золотиста скоринка. Вугілля тліє приблизно 1 годину, вистачить на курочку або овочі гриль.
- Хвойні породи не підходять через гіркоту, яку дає смола. Занадто м'які породи на кшталт верби та тополі не дають достатньо спеки — вугілля тліють у найкращому разі півгодини.
Вибирайте відповідну породу дров для свого котла, каміна або мангалу, а ми нарубаємо поліни зручного розміру і привеземо, коли і куди скажете.